Peeling chimic


peeling

 

Peeling-ul chimic constă în îmbunătăţirea şi catifelarea texturii pielii feţei, dar şi a altor zone, prin îndepărtarea (exfolierea controlată) straturilor superficiale ale tegumentului, aplicând pe piele unul sau mai mulţi agenţi exfolianţi. Noile celule ce se formează în timpul procesului de vindecare produc o suprafaţă a pielii mai netedă, mai întinsă şi cu aspect mai tânăr, chiar dacă nu toate imperfecţiunile au fost eliminate. Substanţele chimice utilizate în concentraţii variate diferă în funcţie de profunzimea leziunilor pe care le produc: alfa hidroxiacizii  (acidul glicolic, acidul lactic), beta hidroxiacizii (BHA), soluţia Jessner, rezorcinolul, acidul tricloracetic (TCA) etc.

Care sunt indicaţiile peeling-ului chimic?

Fiecare categorie de peeling se adresează unor anumite tipuri de leziuni. Timpul de vindecare şi complicaţiile sunt variate în funcţie de substanţa şi concentraţia aleasă. Astfel, pentru a optimiza beneficiile şi pentru a minimiza reacţiile adverse şi complicaţiile unui anumit peeling, este foarte importantă alegerea unui peel potrivit unui anumit pacient, după o evaluare atentă a acestuia.
Peeling-ul este indicat în tratamentul diferitelor afecţiuni dermatologice cum ar fi:

- keratoza actinică,

- elastoza solară,

- tulburări de pigmentare (postinflamatorii, discromii),

- cicatricile superficiale,

- acneea vulgară,

- acneea rozacee,

- milia şi

- chiar în estomparea/reducerea ridurilor.

Peeling-urile medii sunt mai eficiente în tratamentul keratozelor actinice, ridurilor, melasmei, keratozelor seboreice şi lentigo-ului solar, iar textura pielii este mai evident îmbunătăţită decât prin peeling-ul superficial.

 

peeling foto1Când poate fi aplicat un peeling chimic?

Tratamentul poate fi aplicat oricând există o leziune care trebuie îndepărtată. Este indicată practicarea acestuia pe timpul iernii datorită contraindicaţiei de expunere solară după tratament, dar se pot aplica si in perioadele mai insorite ale anului cu conditia sa protejezi zona cu crema cu SPF 50 (protecţia solară este recomandată cel puţin 4 săptămâni după peeling, prin folosirea unei creme cu factor de protecţie de minim 30).

Cum se aplică peeling-ul chimic?

Pielea este în prealabil tratată cu produse speciale de curăţire pentru a îndepărta grăsimile naturale situate la nivelul pielii. Apoi se aplică în staturi succesive acidul. Va apare o senzaţie de pişcătură pe măsură ce soluţia este aplicată. Timpul de acţionare a acidului este dinainte stabilit. La expirarea acestuia, acidul se neutralizează şi se îndepărtează produsul. Un tratament al întregii feţe durează în medie 30 de min.

La ce să te aştepti după aplicarea acestei metode?

Senzaţia pe care o vei resimţi este aceea a unei arsuri solare la nivelul feţei.
Dupa un peeling superficial recuperarea este rapidă (în câteva ore) şi nu se formează cruste sau exfolieri cutanate vizibile. În cazul peeling-urilor medii, imediat după tratament, poti prezenta eritem şi descuamare intensă a zonei tratate, aspecte ce se rezolvă in 8-10 zile. Se pot efectua mai multe peeling-uri superficiale (în funcţie de problema care se tratează), spaţiate la un interval de minim două săptămâni.  Aceste serii de tratamente pot fi reluate fără restricţii, la interval de câteva luni, având efecte vizibile de întinerire şi menţinere a aspectului proaspăt al pielii. Pielea trebuie lăsată să se vindece natural fără a grăbi “cojirea” deoarece pot să apară cicatrici.

Când se văd primele rezultate?

Peeling-urile superficiale şi cele medii nu înlătură complet ridurile profunde sau hiperlaxitatea tegumentară datorată vârstei, dar îmbunătăţesc substanţial coloraţia şi textura tegumentului, dând pielii un aspect mai tânăr şi mai luminos. La început vei detecta modificări subtile, un aspect mai luminos, mai sănătos al pielii, iar odată cu continuarea tratamentului vei sesiza o îmbunătăţire generală a texturii pielii.

Pentru rezultate rapide si spectaculoase, peeling-ul chimic poate fi asociat cu microdermabraziunea cu cristale sau cu mezoterapia virtuala (fara ace).

 

buton programare

 

De câte tratamente am nevoie?

Chiar dacă un singur tratament cu un peeling superficial induce exfolierea, sunt necesare mai multe tratamente (4-6), spaţiate la 2-3 saptamâni pentru a obţine rezultate maxime în îmbunătăţirea texturii pielii prin exfolierea primelor straturi ale tegumentului.

Ce trebuie sa fac înainte de o astfel de procedură?

Unele dintre sfaturile generale cu privire la peeling-ul chimic ar fi: cu cel puţin o săptămână înainte de primul peeling să opresti administrarea cremelor sau loţiunilor pe baza de acid retinoic, loţiuni folosite în tratamentul acneei; sa încetezi folosirea cremelor pentru gomaj facial sau agenţi exfolianţi; să nu folosesti creme epilatoare; iar după procedură se interzice expunerea la soare mai devreme de 4 săptămâni, deoarece pot aparea hiperpigmentari în zonele tratate ce pot fi definitive. Pentru a preveni această complicaţie se recomandă folosirea în primele 3 saptamani-2 luni postpeeling (in functie de peeling)  a unor creme cu factor mare de protecţie solară (SPF>30).

Ce complicaţii pot să apară?

Complicaţiile sunt rare, dar posibile: pigmentarea neuniformă a feţei, hiperpigmentarea nevilor (aluniţe), reactivarea unei infecţii cu herpes simplex (caz în care se amână tratamentul chimic cel puţin 6 săptămâni de la data ultimului puseu infecţios), eritemul prelungit (mai mult de 3 luni), cicatricile hipertrofice, efectele sistemice (renale, hepatice sau cardiace), milia poate să apară în primele 6-8 săptămâni după tratament (se rezolvă printr-un spălat riguros cu peria), tulburări de ritm.

Care sunt cele mai importante contraindicaţii ale peeling-urilor chimice?

În cazul expunerii continue şi sistematice la soare peeling-ul este contraindicat. Trebuie să anunti imediat medicul dacă ai o erupţie herpetică. Herpesul acut, negii, istoricul de cicatrici cheloide reprezintă contraindicaţii absolute. Administrarea Accutane în ultimul an este de asemenea o contraindicaţie la această procedură. Sarcina, perioada de alăptare, istoricul de boli autoimune, tratamentele prin iradiere sau chimioterapie, reprezintă situaţii în care peeling-ul trebuie evitat.
Arsura solară sau de vânt, pielea crapată, epilarea recentă cu ceară sau utilizarea de creme depilatoare sunt de asemenea situaţii temporare în care peeling-ul este contraindicat.