Epilarea definitivă cu laser Nd:Yag


epilare

 

Pilozitatea excesiva este o problema majora pentru multe persoane, atât femei cât si barbati. Aceasta poate fi întâlnita la persoanele sanatoase, dar si la cele cu tulburari hormonale datorate anumitor afectiuni (ovare polichistice, hirsutism, hiperplazie congenitala suprarenala, sindrom Cushing), problemelor de rezistenta la insulina sau efectelor secundare medicamentoase (steroizi, L-tiroxina, minoxidil, fenitoin), ereditatii sau îmbatrânirii fiziologice.

Pâna de curând, modalitatile de îndepartare a parului nedorit au fost cu efect temporar, dureroase, iar unele cu efecte secundare nedorite (epilarea cu ceara, îndepartarea cu lama, creme epilatoare, electroliza sau alte mijloace).

Reducerea permanenta a pilozitatii cu laser NdYag este o optiune de ultima ora ce utilizeaza tehnologii moderne bazate pe studii clinice, printr-un tratament nedureros, rapid si cu rezultate remarcabile. În plus, epilarea se realizeaza fara a fi lasat firul de par sa creasca (ca în cazul epilarii cu ceara), astfel zona ramâne fara par pe toata durata tratamentului (parul poate fi îndepartat cu lama sau cu crema depilatoare). Înainte de a începe tratamentul trebuie stiut ca un rezultat realist se apropie de 85-95% în îndepartarea permanenta a pilozitatii, rezultat ce depinde în cea mai mare masura de grosimea firului de par, cantitatea de pigment din acesta, precum si de tipul de piele si zona anatomica.

 

epilareCum actioneaza lumina laser asupra firului de par?

Piesa de mâna a sistemului laser emite pulsuri de lumina laser asupra foliculilor de par. Lumina este absorbita de pigmentul continut de acestia (melanina) si transformata în caldura, proces ce duce la distrugerea foliculului de par si a celulelor raspunzatoare de regenerarea acestuia, fara a tinti structurile tegumentare înconjuratoare. De aceea pacientul ideal candidat la epilarea definitiva cu laser sau IPL este cel cu fir de par negru si o piele deschisa la culoare. Fata de IPL, lumina laser este indicata pacientilor cu piele închisa la culoare, chiar expusa anterior la soare, sau care nu au un contrast suficient între firul de par si piele.

 

Câte tratamente sunt necesare si care este frecventa acestora?

Fiecare fir de par are un ciclu de evolutie cu 3 faze: anagena, catagena si telogena, foliculii nefiind sincroni în aceeasi faza. Lumina laser actioneaza doar pe acei foliculi care sunt în faza de crestere efectiva (faza anagena). Acesta este si motivul pentru care tratamentul de reducere definitiva a parului nedorit se face în mai multe sedinte (4-8), numar ce difera în functie de grosimea firului de par, culoarea pielii, frecventa tratamentelor, zona în care se face epilarea si nu în ultimul rând de calitatea aparatului si experienta operatorului. Sedintele se spatiaza în timp, de la 3 la 8-9 saptamâni, în functie de zona epilata, deoarece ciclul de crestere a firului de par este diferit de la o zona la alta.

Firele odata distruse, inactivate, nu mai cresc, dar în zona tratata vor mai aparea alte fire de par, cele care au fost inactive în momentul tratamentului. Acestea vor fi distruse la sedintele urmatoare de tratament.

 

buton programare

 

Ce trebuie sa faci înainte de tratament?

Pentru a obtine un rezultat optim, cel putin 4 saptamâni înainte de tratament si pe toata durata acestuia, parul din zona ce urmeaza a fi tratata nu trebuie îndepartat prin niciun procedeu ce smulge firul de par (ceara, aparat de epilat, penseta) întrucât lumina laser nu ar mai avea pe ce sa actioneze. Noi recomandam ca parul sa fie îndepartat doar cu lama sau crema epilatoare.

În cazul epilarii cu laser, interdictia de expunere la soare înainte si dupa tratament nu este obligatorie ca în cazul tratamentului cu lumina intens pulsata.

 

La ce sa te astepti dupa tratament?

Imediat dupa tratament, poate aparea o usoara senzatie asemanatoare arsurii solare, posibil însotita de roseata, iar local pielea poate prezenta un usor edem (umflare) timp de 2-24 de ore. Pentru disparitia acestui mic disconfort poti aplica pachetele de gheata sau creme cu efect calmant si antiinflamator.

Parul tratat va continua sa apara de sub piele timp de 7-30 de zile dupa procedura. Acesta este de fapt parul tratat ce se expulzeaza din tegument. Nu se recomanda smulgerea acestuia deoarece pot ramâne cicatrici.

 

Care sunt complicatiile posibile?

Complicatiile sunt rare, dar posibile. Efectele secundare pot include roseata temporara si un efect usor de arsura asemanatoare arsurii solare, efecte ce pot dura pâna la 3 zile. Foarte rar pot apare schimbari de pigmentatie, inclusiv hipopigmentarea (decolorarea pielii) sau hiperpigmentarea (colorarea pielii) care dureaza 1-6 luni sau mai mult. Alte efecte nedorite pot fi: prurit (mâncarimi), durere, arsuri, foliculita, edem sau neatingerea rezultatului dorit. În orice caz, aceste efecte secundare sunt rare si daca apar sunt temporare.